Doelstelling

De Diekhookse Klumpkes bestaan sinds 1984 en hebben al vele optredens verzorgd.

Dansen

De doelstelling van de vereniging is oude dansen en gebruiken ten tonele te brengen en daarmee de folklore aan het nageslacht mee te geven en daarmee te behouden. De Klumpkes hebben meer dan 40 dansen ingestudeerd, veel traditionele dansen, waarbij het zgn schotsen een belangrijke hoofdmoot is, maar ook vele polka's en walsen.
 


De eerste 25 jaar van het bestaan de van de Diekhookse Klumpkes is om de vijf jaar een Folkloristisch Festival georganiseerd door de vereniging. Daarvoor werden de dansgroepen uitgenodigd waar zij de afgelopen jaren te gast zijn geweest, maar ook waren nieuwe contacten van harte welkom.

Sinds het ontstaan van de nieuwe gemeente Berkelland per 1 januari 2005 wordt elk jaar een gezamenlijke dansmiddag georganiseerd met alle vier folkloristisch dansgroepen in de gemeente Berkelland, te weten:

  • Achterhoekse Folklore dansers uit Ruurlo

  • Lebbenbrugge dansers uit Borculo

  • Plaggemeijers uit Rekken

  • Diekhookse Klumpkes uit Borculo.

De organisatie rouleert tussen de Berkellandse verenigingen.

De dansgroep treedt op in een zondaags of een daags kostuum, altijd op klompen en de dames dragen een traditioneel "knupdeukske". De kledij is authentiek voor de Achterhoek.

 

Knieperkes Bakken

Naast optredens is er ook een demonstratie van Knieperkes Bakken. Knieperkes zijn wafels, die op een houtskoolvuur met een ijzer worden gebakken.

De dansgroep geeft uitleg en betrekt de jeugd graag in het bakken van de wafels.

 

 info@diekhookse-klumpkes.nl